Artikels

BSR Verloste Nancy van fibromyalgie (Change herfst 2012)

Hoe manifesteert zich bodystress?

Iedere mens wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende vormen van spanning. Wanneer het lichaam de spanning niet meer kan verwerken op natuurlijke wijze, wordt deze vastgezet in de spieren. Dit veroorzaakt een verstoring van het zenuwstelsel, waardoor de communicatie van en naar de hersenen niet meer optimaal verloopt. Dat heeft allerlei klachten tot gevolg: pijnlijke, stijve rug en nek, fibromyalgie, vermoeidheidsverschijnselen, hernia, spit, ischias, whiplashklachten, schouderproblemen, een verstoord slaappatroon, tintelingen of gevoelloosheid in de armen, benen, vingers en tenen, repititieve strain injury en tennisellebogen, pijn in heupen, benen en billen, onrustige benen, pijnlijke knieën en enkels, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, brandend maagzuur, constipatie of diarree, groeipijnen en nog veel meer. Ook bij kinderen ontwikkelen zich allerlei problemen: baby's die zonder aanwijsbare reden voortdurend huilen, peuters met zindelijkheidsproblemen, maar ook, vrouwen met zwangerschapsongemakken zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit en blaasproblemen, krampen in kuiten en andere problemen.

Zelf kreeg je te kampen met fibromyalgie. Hoe is het begonnen?

Als kind van 12 kreeg ik al rugproblemen. Ik heb sindsdien veel doktors gezien. Ik had altijd een stijf gevoel. En al ging ik graag zwemmen en turnen, fysiek lukte me dat niet. Tijdens mijn derde zwangerschap kwamen mijn klachten van destijds in alle hevigheid terug. Verder had ik last van mijn bloeddruk en blaasontstekingen. De doktor in het ziekenhuis heeft me na de bevalling nog gekraakt waardoor mijn klachten alleen nog maar verergerden. Ik besloot een specialist op te zoeken.

Wat kreeg je daar te horen?

Hij had het over een hernia die geopereerd moest worden. Ik volgde toen nog blindelings de weg van de klassieke geneeskunde en nadat ik een jaar rondliep met afschuwelijke pijnen ging ik onder het mes. Uiteindelijk gaf dat niet het gewenste resultaat. Via via kwam ik bij doktor Goossens terecht in het ziekenhuis van Duffel. Hij sprak voor het eerst uit dat ik fibromyalgie had (pijn in het bindweefsel en de spieren). Een jaar lang kreeg ik inentingen in mijn nek en schouder, maar er kwam geen verbetering. In de klassieke geneeskunde verkende ik zowat alle wegen. Daarna volgde ook de complementaire en de alternatieve geneeskunde. Ik onderging ozontherapie, acupunctuur, fasciatherapie en andere. Ik kwam ook terecht bij mensen die met energie werkten. Alles wat ik ondernam hielp wel een beetje, in die zin dat ik redelijk kon functioneren, maar werken zat er toch nog niet in. Intussen was ik 45 jaar en kreeg te horen van de klassieke artsen dat ik ermee moest leren leven.

Heb je enig idee waarom je de ziekte ontwikkeld hebt?

Ik ben het grootste stuk van mijn leven over mijn grenzen gegaan op alle vlakken. En dan roept je lichaam je dus een halt toe.

En toch vond je uiteindelijk een oplossing die blijvend is?

Mijn man en ik kochten een huis in Zuid-Afrika waar ik een dame leerde kennen die sprak over body stress release. Toen ik thuiskwam begon ook mijn therapeute Denise Goovers erover. Ik had op dat moment net besloten om ermee te leren leven. Toen bleek dat de opleiding tot body stress release practioner plaatsvond in Zuid-Afrika vlakbij ons huis. Alleen vond ik het een heel zware beslissing om mijn gezin 5 maanden te moeten achterlaten. Ik had zoveel twijfels. Uiteindelijk heb ik mijn aanvraag toch ingediend en liet ik 'hierboven' beslissen of ik de opleiding al dan niet moest doen. Veertien dagen later kreeg ik het bericht dat ik daar was aangenomen. Hoe dichter ik bij de cursus kwam, hoe meer het tot me doordrong dat ik daar werkelijk moest zijn.

Je bent intussen volledig genezen?

Ik heb geen fibromyalgie meer. Ik werk opnieuw voltijds. Ik heb een heel andere visie op het leven. Ik was vroeger heel perfectionistisch, zo werd ik ook opgevoed. Nu durf ik veel meer los te laten. Ik merkte ook dat door te aanvaarden dat ik ziek was en er niet meer tegen te vechten dat er toch nog wat kon veranderen. Ik heb echt een nieuw leven gekregen.

Wat is body stress release precies?

Een trauma bouwt zich op. Je moet dat zien als de kern van een ajuin. Als je niet de juiste behandeling krijgt of niet lang genoeg legt je lichaam daar een pel op en zo bouw je de ajuin op. Bodystress bouwt zich dus op. Body stress release is een complementaire gezondheidstechniek, die het lichaam helpt om zijn zelfhelend vermogen optimaal te benutten en vastgezette spierspanning los te laten. Body stress release helpt met andere woorden om het lichaam zichzelf te laten genezen. Hoewel BSR heel logisch is en eenvoudig te begrijpen, ervaren cliënten het genezingsproces meestal als iets wonderlijks. Het valt inderdaad soms moeilijk te begrijpen dat je van klachten afkomt waarvan altijd gezegd is dat je ermee moet leren leven.

Helpt body stress releas altijd?

In de praktijk blijkt dat in 75 procent van de gevallen succes word behaald. In 5 procent van de gevallen heeft de oorzaak niets met bodystress te maken maar kan het wel voor verlichting zorgen. In 20 procent van de gevallen stopt de cliënt vroegtijdig, dus in die gevallen is het niet bekent of de behandeling al dan niet succesvol geweest zou zijn.

Hoeveel behandelingen zijn er eigenlijk nodig?

Dat kan je niet echt voorspellen daar het een individueel proces is. Spanning die recent is ontstaan zal over het algemeen sneller loslaten dan spanning die gedurende een langere tijd is opgebouwd. De praktijk wijst uit dat veel cliënten na een paar behandelingen al een positief effect voelen, maar soms duurt het wat langer. Baby's en kinderen reageren in de regel snel. Als het goed gaat zullen de behandelingen met steeds grotere tussenposen gedaan worden tot de cliënt zijn gezondheid weer als goed ervaart. Daarna is het wel aangeraden om af en toe terug te komen voor onderhoud om te voorkomen dat nieuwe spierspanningen de kans krijgen zich vast zetten in het lichaam.

Hoe vermijd je bodystress?

Bodystress vermijd je door te luisteren naar je lichaam. Als je moe bent, zorg dan voor voldoende rust en slaap. Als je spierpijn hebt, wacht tot die over is alvorens je verder gaat. Pijn heeft een belangrijke functie. Door pijnprikkels af te geven vertelt ons lichaam dat er grenzen zijn bereikt. Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets niet in orde is en een verzoek om iets de doen dat het lichaam helpt om weer normaal te functioneren. Mensen die die signalen negeren bouwen bodystress op.
Naar boven