Vormen van body stress

Lichamelijke overbelasting

Deze Stress is het gevolg van overmatig fysiek "geweld" zoals vallen, slagen, stoten, rukken. De oorzaken kunnen acuut zijn, zoals een verkeersongeval, een ernstige val, vertillen, blessures, operaties, enz. Er kan evenwel ook een geleidelijke toename van mechanische stress zijn door een slechte zithouding, dagelijks zwaar werk, het doen van ongeschikte oefeningen of het beoefenen van een belastende sport. Ook een zwangerschap of een lang ziekbed kunnen deze stress veroorzaken.

Deze overbelasting ervaren we vooral langs de wervelkolom ( vooral de onderrug), in schouders, ledematen en gewrichten.

Emotionele en mentale stress

Deze ontstaat bij heftige emoties zoals boosheid, verlies van een dierbare of shock. Over langere tijd opgebouwde zorgen zoals financieŽn, depressie, strubbelingen op het werk of verstoorde relaties, dragen eveneens bij tot het ontstaan van body stress.

Deze kan zich uiten door het beschermend aanspannen van middenrif, kaken, nek en schouders.

Chemische stress

Insecticiden,diverse toevoegingen en conserveringsmiddellen in voedsel kunnen bronnen zijn van chemische stress maar ook alle mogelijke vervuilers in de lucht,. Gevolgen van overgevoeligheden voor schoonmaakmiddellen, cosmetica, medicatie en allerlei soorten stralingen wijzen ook op chemische stress. Deze schadelijke invloeden kunnen we (vaak ongemerkt) opnemen via het spijsverteringskanaal, de luchtwegen of door contact met de huid. Deze stress wordt vaak als hevige nek- en hoofdpijn ervaren.

Naar boven