Veel gestelde vragen

Helpt BSR altijd

In de praktijk blijkt dat in 75% van de gevallen succes wordt behaald. In 5% van de gevallen is de oorzaak niet body stress gerelateerd, maar kan BSR wel verlichting bieden. In 20% van de gevallen stopt de cliŽnt vroegtijdig, dus in die gevallen is niet bekend of BSR succesvol geweest zou zijn.
Naar boven

Voor wie is BSR

BSR richt zich niet specifiek op klachten en kwalen maar op het optimaliseren van het functioneren van het gehele lichaam. De BSR techniek is geschikt voor iedereen, van jong tot oud, van ziek tot gezond omdat in alle gevallen het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Ook babyís kunnen als gevolg van de zwangerschap of geboorte al body stress hebben opgelopen.

Vanaf de geboorte, wanneer de zwangerschap of bevalling niet optimaal is verlopen, kunnen babyís al body stress hebben. Indicaties dat er teveel spanning in het lijfje zit kunnen zijn: huilbabyís, buikkrampen, eenzijdige voorkeurshouding, niet graag lopen maar gedragen willen worden .

Opgroeiende kinderen hebben letterlijk te maken met vallen en opstaan waardoor bodystress kan worden opgeslagen. Klachten over ďgroeipijnenĒ kunnen een duidelijk signaal zijn. Lichamelijke onrust, bedplassen, concentratieproblemen, agressief gedrag of slecht slapen zijn allemaal signalen die kunnen wijzen in de richting van teveel opgeslagen spierspanning.

BSR is over het algemeen zeer effectief voor babyís en kinderen; zij reageren vaak snel waardoor veel ellende kan worden voorkomen.

Naar boven

Waarbij helpt BSR

BSR richt zich primair op het natuurlijke vermogen van het lichaam tot zelfgenezing. Als dit vermogen verstoord is kunnen klachten ontstaan zoals beperkte mobiliteit, pijn of stijfheid in de rug, nek, hoofd, schouders, benen, heupen, knieŽn, problemen met het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn, migraine, whiplash, menstruatieproblemen, eczeem, astma, slaapstoornissen, depressies en oververmoeidheid.

Ook bij kramp, duizeligheid, RSI, concentratieproblemen, hernia, brandend maagzuur, groeipijnen bij kinderen, onrust en bedplassen, buikkramp en bij huilbaby's kunt u denken aan een relatie met een teveel aan opgeslagen spierspanning.

Bij acute en hevige klachten dient u eerst een arts te raadplegen

Naar boven

Waardoor verschilt BSR van andere technieken

In tegenstelling tot de meeste behandelwijzen richt BSR zich niet op een ziekte, afwijking of een ander lichamelijk probleem maar op het lichaam in zijn totaliteit en de onderlinge samenhang. De visie van BSR is dat spierspanning een functie heeft. Teveel spanning in de spieren heeft enerzijds een signaalfunctie en anderzijds een beschermende functie.

BSR is ontwikkeld om teveel opgebouwde en vastgezette spierspanning te verminderen en daarmee de communicatie tussen het lichaam en de hersenen te herstellen.

De techniek is zacht en vriendelijk en is gebaseerd op respect voor het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen

Naar boven

Hoe kan BSR helpen als er geen diagnose wordt gesteld

BSR gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en ziet het lichaam als geheel. Bij de testen die de practitioner uitvoert geeft het lichaam aan of, en waar er teveel aan spanning aanwezig is.

BSR zet het lichaam aan het teveel aan spierspanning zelf los te laten. Als de spieren minder hard op de zenuwen drukken, zullen de klachten afnemen en zullen de spieren hun natuurlijke veerkracht terug krijgen.

Een diagnose is niet noodzakelijk omdat de basisbehandeling bij iedereen gelijk is; hierbij zal blijken waar de spanning zich bevindt en van hieruit kan de practitioner verder werken. Bepaalde klachten kunnen echter meer specifieke aandacht vergen.

Er zijn situaties waarbij klachten optreden en waarbij geen body stress wordt gevonden. Soms is het dan noodzakelijk eerst een arts te raadplegen

Naar boven

Hoeveel behandelingen zijn er nodig

Het is niet te voorspellen hoeveel behandelingen nodig zijn gezien het een individueel proces is. Spanning die recent is ontstaan zal over het algemeen sneller loslaten dan spanning die gedurende een langere tijd is opgebouwd. De praktijk wijst uit dat veel cliŽnten na een paar behandelingen een positief effect voelen, maar soms duurt het wat langer. Babyís en kinderen reageren in de regel snel.

Als het goed gaat zullen de behandelingen met steeds grotere tussenpozen gedaan worden totdat de cliŽnt zijn gezondheid weer als goed ervaart. Daarna is het raadzaam om af en toe terug te komen voor ďonderhoudí, om te voorkomen dat nieuw opgebouwde spierspanning de kans krijgt zich vast te zetten in het lichaam.

Naar boven

Wordt BSR terugbetaald

In Nederland zijn er verschillende zorgverzekeraars die BSR behandelingen terugbetalen maar in BelgiŽ zijn we nog niet zo ver. In Nederland staat de BSR organisatie dan ook veel verder dan in BelgiŽ. Wij werken eraan om ook hier zover te komen binnen de kortst mogelijke tijd.
Naar boven

Is BSR een spirituele of energetische geneeswijze

BSR is geen geneeswijze omdat de practitioner niet degene is die geneest. Het lichaam geneest zichzelf. BSR is een techniek die het fysieke lichaam als uitgangspunt neemt. Er wordt uitgegaan van de samenhang tussen de fysieke processen en de emoties en energieŽn die zich in het lichaam afspelen, maar de techniek richt zich puur op de fysieke aanwezigheid van spierspanning. Het proces dat in het lichaam op gang wordt gebracht is aantoonbaar, vertoont een logisch verloop en heeft invloed op het welbevinden van de persoon.
Naar boven